Vroeg of laat krijgt iedereen ermee te maken: de aanschaf van een verwarmings- of warmwatertoestel.

Een verwarmingsketel, die ouder is dan 10 jaar, beschikt in negen van de tien gevallen over verouderde technieken, hierdoor loopt u het risico van een onnodig hoog energieverbruik.

Bovendien neemt de kans op mankementen toe, met hogere onderhoudskosten als gevolg.

Kima is dealer van Atag, Nefit en Vaillant.

Hieronder ziet een aantal voorbeelden van cv-ketels.

 Hoe werkt een zonneboiler?


Een zonneboiler is een zonnecollector waarin de elektromagnetische straling van de zon wordt omgezet in warmte.


Het principe van een zonneboiler is eenvoudig: als een tuinslang de hele dag in de zon ligt, wordt het water in de slang erg warm. Zonneboilers maken gebruik van datzelfde principe. Zelfs in de winter als de zon maar een paar uur schijnt, kan zo'n boiler voldoende warm water produceren om te douchen, te wassen of schoon te maken. Sommige systemen leveren ook een bijdrage aan de ruimteverwarming.


Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector en een voorraadvat. De zonnecollector vangt zonlicht op. Zo'n collector bestaat uit een donker gekleurd buizenstelsel dat is afgedekt met een vlakke glasplaat. De vloeistof die door het buizenstelsel stroomt (bijvoorbeeld water) wordt verwarmd door het zonlicht. De temperatuur van die vloeistof kan bij fel zonlicht oplopen tot 90 Celsius.
De collector wordt in Nederland vaak op het dak van een woning geplaatst. De opbrengst in Nederland is optimaal als de hellingshoek van de collector ongeveer 51 graden is. Daarnaast moet de collector op het zuiden gericht zijn. Het warme water wordt bewaard in een voorraadvat omdat de productie van de warmte met behulp van een zonnecollector niet altijd gelijk is aan de vraag. Bij een geopende warmwaterkraan stroomt het koude leidingwater door het opgewarmde voorraadvat naar de kraan. Als het water niet warm genoeg is, dan brengt bijvoorbeeld de cv-ketel, de geiser of een warmtepomp het op de gewenste temperatuur. Dit proces heet naverwarming.

Wilt U wat anders, zoekt u wat anders? Alles is mogelijk met goed overleg....

©Velzart